Østerbro-ejendom moderniseres med respekt for funkisarkitekturen

I 1930’erne var arkitekturen præget af funktionalisternes idéer om totaldesign, og arkitekterne designede ofte samtlige elementer i de elegante bygninger. I dag er det derfor svært at renovere og ændre på funkisbygningerne uden at ødelægge arkitektur

På Østerbro har Andelsboligforeningen Ringkøbinggården dog fået designet altaner med respekt for ejendommenes udtryk, og i dag ligner det, at funkisbygningen er født med altanerne. 

Andelsboligforeningen Ringkøbinggården på Østerbro i København er tegnet af den danske funkisarkitekt, Hans Dahlerup Berthelsen. Bygningen blev opført i 1937, og etageejendommens altaner var dengang helt i tråd med funktionalismens idéer om sundhed, lys og luft.

De indvendige og relativt små murede altaner var dog efterhånden blevet utidssvarende. I forbindelse med et større renoveringsprojekt valgte andelsboligforeningen derfor at se på muligheden for at ændre altanerne. Det fortæller Janne Jensen, der er bestyrelsesmedlem i A/B Ringkøbinggården:

“Vi ville gerne udvide vores altaner. Det var dog vigtigt for os, at vi ikke ødelagde bygningens æstetik ved bare at klistre nogle tilfældige altaner på. Vi ville finde en elegant løsning, som respekterede ejendommens stil og meget stringente udtryk.”

Specialdesignede altaner

Om få dage kan beboerne i Ringkøbinggården tage deres nye altaner i brug, der er specialdesignet af Altan.dk:

Det var vigtigt at finde en samarbejdspartner, der havde en god forståelse for vores behov for at finde en løsning, der matchede bygningen. Altan.dk foreslog at bruge bygningens fem oprindelige udvendige altaner som skabelon for de nye altaner, der samtidig blev designet så ribber og håndkantslister passede til bygningen,” fortæller Janne Jensen, og forsætter:

Altan.dk’s forslag og tegninger var meget gennemarbejdede og betød, at projektet blev meget positivt modtaget i vores bestyrelse og på vores generalforsamling.

Altan København

Tæt dialog med kommunen

CEJ er ejendomsadministrator for A/B Ringkøbinggården, og har været bygherrerådgiver ved andelsboligforeningens renoveringsprojekt:

Altanprojektet for Ringkøbinggården var komplekst. Der var tale om specialdesignede altaner, der skulle monteres udenpå de eksisterende altaner. For at sikre en god proces havde vi derfor behov for at få samlet al viden og ansvar et sted,” sig Jonas Kanneworff, leder af projektafdelingen i CEJ.

Ifølge ham var det afgørende for projektet, at Altan.dk på et tidligt tidspunkt forholdte sig til lokalplanen og kommunens retningslinjer, og derefter tegnede altanerne i tæt dialog med CEJ og kommunen:

De satte sig grundigt ind i tingene fra starten og stod for både tegninger, ingeniørberegninger, produktion og montage. Det skabte en god sammenhæng og et rigtigt godt flow i projektet. Det var i sidste ende afgørende for, at altanprojektet blev godkendt hos Københavns Kommune.

Resultatet er det hele værd

Selvom det har været udfordrende at udvikle specialdesignede altaner, der passede til ejendommens funkisstil og samtidig kunne godkendes af kommunen, har Janne Jensen ikke fortrudt, at andelsboligforeningen valgte at få nye altaner:

Projektet har taget tid, men det har været det hele værd. Håndværkerne har virkelig gjort et godt stykke arbejde, og resultatet er blevet supergodt. Nu venter vi bare på forår og sommer, så vi kan tage altanerne i brug.

Læs mere om vores forskellige altaner her. 

INSPIRATION

Til nye udsigter, højt til loftet, udeliv, små pauser, blå timer og grønne fingre

Mød vores eksperter

Vil du vide mere om altaner, elevatorer eller noget helt andet om vores virksomhed, er du mere end velkommen til at tage fat i os

Niels Andersen

Niels Peter Andersen

Byggeleder

Asbjørn Jensen

Asbjørn Jensen

Altankonsulent

Relaterede artikler

Udfyld formularen herunder, hvis vi skal kontakte dig

Skriv adressen, som henvendelsen drejer sig om
For at give dig den bedste service, er det vigtigt, at du skriver din adresse og by. Oplys også gerne dit telefonnummer.