Guide: 10 gode råd til altan vedligeholdelse

Uanset om din altan er lavet af stål, beton eller aluminium, har vi følgende 10 gode råd til altan vedligeholdelse.

Vores 10 gode råd til altan vedligeholdelse

Er du den heldige ejer af en altan, så er det vigtigt, at du har styr på vedligeholdelsen af den. Du kan derfor med fordel følge vores 10 gode råd til en effektiv altan vedligeholdelse:

 1. Rengør din altan for alle former for snavs mindst én gang årligt. Skidt, gamle blade og lignende fjernes efter behov. Anvend rent vand og evt. en skurebørste.
 2. Mild sulfoopløsning kan anvendes ved særligt snavsede tilfælde. Silikonefuger og plastmateriale aftørres med en fugtig klud.
 3. Hvis din altan har en integreret afvandingsrende, skal du rense den én gang om året – gerne om efteråret. Dette sikrer, at efterårets og vinterens store mængder regn og sne kan ledes væk.
 4. Opbevar ikke ting på altanen, der kan give anledning til vandsamlinger over længere tid. 
 5. Ved evt. gulvbelægning kan anvendes produkter, der tillader fri afvanding og udtørring (fx tæpper med drænknopper på undersiden).
 6. Altankasser bør ikke monteres på selve håndlisten, men på frontholderlisten nedenunder.
 7. Sæt krukkefødder under dine krukker på altanen, så vandet kan løbe væk fra gulvet, og du undgår misfarvning af gulvet.
 8. Bor aldrig huller i bunden af altankasser, da blomstervand og jord kan misfarve altanen.
 9. Fastgør aldrig elementer med skruer el.lign. i bund eller rækværk.
 10. Strø aldrig salt på din altan.
 11. Husk at tage hensyn til din underbo når du vasker (og vander).

Læs mere om vores forskellige altantyper her. 

Materialetyper

Altan vedligeholdelse på baggrund af materialet.

Altan vedligeholdelse ud fra forskellige typer materiale

Vedligeholdelse af altan – glas og beton

Hvis dit rækværk er beklædt med glas

Vores glasbeklædning er lavet af hærdet glas, lamineret glas eller hærdet/lamineret sikkerhedsglas. Altan vedligeholdelse med dette materiale skal blot behandles som almindeligt vinduesglas.

Hvis din altanbund består af beton 

Vedligeholdelse af altan med beton som altanbund, består primært af jævnlig rengøring. Som udgangspunkt er beton nemlig et vedligeholdelsesfrit byggemateriale. Dette gælder også såfremt din altanbund er produceret i fiberbeton eller CRC beton.

Vedligeholdelse af altaner af aluminium

Aluminium er i princippet et vedligeholdelsesfrit materiale, men du bør alligevel vaske aluminiumsdele med jævne mellemrum.

Når aluminium ikke er malet/overfladebehandlet

Hvis du kommer til at ridse rækværket eller håndlisten, kan du af kosmetiske grunde købe en aluminium spray og behandle overfladen. Følg brugsanvisningen på aluminium sprayen når du skal i gang med din altan vedligeholdelse.

Når aluminium er malet/overfladebehandlet

Hvis du kommer til at ridse rækværk eller håndliste, så kan du benytte dig af reparations-malekittet, som udleveres til kontaktpersonen på jeres byggesag ved færdig montage.

Det er dog generelt vigtigt at huske på, at en ridse i aluminiummet ingen betydning har for holdbarheden.

Vedligehold altan der er lavet af stål

Varmforzinket (galvaniseret) stål er et rustbeskyttet materiale med lang levetid.

Når stålet ikke er malet/overfladebehandlet

Hvis du ridser eller på anden måde beskadiger galvaniseringen, kan du ifm. din altan vedligeholdelse behandle det skadede område med en galvaniseringsspray. Se vejledning på produktet, som kan købes hos en trælast eller et byggemarked.

Når stålet er malet/overfladebehandlet

Hvis du ridser malingen, kan du benytte dig af reparations-malekittet, som udleveres til kontaktpersonen på jeres byggesag ved montage af en altan fra os ved færdig montage. Det er vigtigt at få lukket hullet hurtigst muligt, da der ellers kan opstå rust når galvaniseringen brydes.

Guides til vedligeholdelse af din altan

Relaterede artikler

Udfyld formularen herunder, hvis vi skal kontakte dig

Skriv adressen, som henvendelsen drejer sig om
For at give dig den bedste service, er det vigtigt, at du skriver din adresse og by. Oplys også gerne dit telefonnummer.