Grøn oase på en regnvåd efterårsdag

Xenia bruger sin altan hele året – både som soveplads under den åbne himmel om sommeren og til en varmende stund i en solstråle om vinteren. Masser af planter, puder og tæpper gør altanen til en forlængelse af den skønne, feminine oase på Amager.

Detaljer

Hvem:
Xenia på 37 år, pædagog på daginstitution.

Instagram:
@Mxeniaz.

Lejlighed:
80 kvm stor lejlighed på Amager.

Type:
To altaner – den ene er lejligheden født med. Den anden er monteret af Altan.dk i 2012; en A1 tagaltan med sort rækværk samt gulv og håndliste i hårdttræ.

Størrelse:
4,5 kvm.

Xenia kunne ikke forestille sig at bo i byen uden altan

Det var en regnvåd efterårsdag, da vi besøgte Xenia på toppen af hendes boligforening. Alligevel stod altandøren åben, så den frisk efterårsluft kunne strømme ind i den ekstremt velindrettede lejlighed.

“Jeg fik altan for en 8 års tid siden, og jeg kunne vitterlig ikke forestille mig at bo i en lejlighed uden” fortælle Xenia, da vi taler med hende om altanens betydning.

I efterårs- og vintermåneder er stuen, som hun for nylig har indrettet på ny, det sted Xenia opholder sig mest.

Xenia's lille køkken har udgang direkte til altanen, hvor hun opholder sig det meste af sommerhalvåret - på varme sommerdage sover Xenia ind imellem på altanen hvor hun nyder at vågne til de små fugle.

Hvordan vil du beskrive stilen i dit hjem?

Jeg vil beskrive min stil som varm og levende med en blanding af nyere møbler og brugskunst blandet med arvestykker og genbrugsfund. Min stil er grafisk, men samtidig med rolige farvestrøg her og der – og en masse planter. Mit hjem er altid i forandring, og jeg bruger ofte tid på at tænke i nye indretningsmuligheder og forbedringer.

Hvad har været vigtigt for dig i indretningen?

At lejligheden er et sted, hvor jeg føler mig hjemme og kan slappe af. Jeg har brugt en del ressourcer på at tænke en masse opbevaringsplads ind, og samtidig har jeg haft fokus på at være tro mod lejlighedens 100 år gamle arkitektur.
Der skal være plads til både kreative sysler og venners børn, som spiser småkager i sofaen. Alt må og skal bruges, ellers giver det ikke mening for mig at have det i mit hjem. Her må man hellere end gerne smække fødderne op på sofabordet.

Hvad er du inspireret af?

Jeg finder inspiration mange steder lige fra Instagram til naturen, i boligblade og bylivets mange spisesteder og butikker. Når jeg rejser ud i verden, inspireres jeg også af andre kulturer og måder at indrette sig på.

Xenia nyder at bruge grønne planter og minder fra ferier i sin indretning

"Altanen skaber liv i byen og samtaler på tværs af lejlighederne i vores lille andelsforening"

- Xenia

Hvilket rum holder du mest af?

Efter jeg har malet og lavet lidt om i stuen henover sommeren, er det nok det rum, jeg er mest tilfreds med lige nu. Men jeg holder faktisk også virkelig meget af mit lille køkken med den direkte udgang til altanen, hvor livet leves det meste af sommerhalvåret.

Hvad betyder din altan for dit liv i byen?

Jeg fik altan for en 8 års tid siden, og jeg kunne vitterlig ikke forestille mig at bo i en lejlighed uden. Jeg nyder at kunne hænge mit vasketøj ud, og særligt i sommerhalvåret er det en skøn forlængelse af lejligheden, hvor døren står åben, så inde og ude nærmest flyder sammen. Det har givet mig en dejlig mulighed for at skabe min egen lille oase med lige netop de ting, jeg vægter højest. Altanen skaber liv i byen og samtaler på tværs af lejlighederne i vores lille andelsforening.

På altanen skal der helst altid være en god blanding af grønt - krydderurter såvel som blomster

Xenia kunne ikke forestille sig at bo i byen uden altanen, som hun bruger til alt fra soveplads til køkkenhave og så bruger hun den i øvrigt året rundt - også om vinteren når solen kigger frem

Hvordan og hvornår bruger du altanen?

Jeg bruger min altan året rundt. Jeg har en kurv med tæpperpuder og skind stående lige inden for døren, så det altid er lige ved hånden. Selv på en vinterdag med solskin kan jeg finde på at sætte mig derud på et lammeskind og med en kop kaffe. Og så bruger jeg altanen som et udvidet køleskab, hvis der skal afholdes fester om vinteren. 
Jeg indretter min altan efter årstiden. I vinterhalvåret er det med lyskæder og lidt grønt som fx. Gran og vinterroser. 
Lige så snart foråret melder sin ankomst, kribler det i mig for at komme i havecenteret og finde nye krydderurter og blomster til altankasserne. Som regel har nogle planter overlevet vinteren, men der er altid plads til nye bekendtskaber. 
Gennem hele sommerhalvåret nyder jeg at kunne plukke bær og krydderurter til maden fra mine altankasser, og så indtager jeg stort set hver dag minimum et måltid på altanen. 
På en rigtig varm sommeraften kan jeg godt finde på at slæbe topmadrassen ud på altanen og overnatte under åben himmel. Der er noget særligt ved at vågne til små fugle, som hopper rundt på gelænderet.

Hvordan har du indrettet den og hvorfor?

Jeg har indrettet min altan med et klapbord på rækværket og to sammenklappelige stole fra Ikea, som jeg har malet i en grøn farve, der matcher enhver årstid. Bordet kan samtidig agere tørrestativ, hvis man tager toppladen af. 
Jeg har også en bænk med opbevaring, hvor jeg gemmer grillen, plantejord og urtepotter. Min mor har syet hynder og puder til bænken, og det er tit her, jeg ligger og læser på en sommerdag. 
Udover bænk, bord og stole har jeg fyldt altanen med altankasser og planter.

Hvad er dit næste boligkøb til hjemmet?

Jeg har en aftale med min faste snedker, Camillo & Frue, som kommer og laver sokkelskuffer til mit køkken her om et par uger. Og ellers så drømmer jeg om en stor hvid String Furniture reol i stedet for den reol, jeg lige nu har i min stue.

Find alt til dit altanliv

På altanliv.dk kan du finde alt for sammenklappelige møbler og lækre tæpper og skind, til fine accessories fra bl.a. House Doctor

På altanen skal der helst altid være en god blanding af grønt - krydderurter såvel som blomster

"Der skal være plads til både kreative sysler og venners børn, som spiser småkager i sofaen. Alt må og skal bruges, ellers giver det ikke mening for mig at have det i mit hjem. Her må man hellere end gerne smække fødderne op på sofabordet"

Vi rådgiver dig og din forening til den rigtige altan

Vi har rigtig mange års erfaring med at rådgive, når den rigtige altantype skal findes. Der melder sig ofte mange spørgsmål, når en eller flere i boligforeningen kommer med forslaget om altaner. Vi kender svaret på dem alle.

Udfyld formularen herunder, hvis vi skal kontakte dig

Skriv adressen, som henvendelsen drejer sig om
For at give dig den bedste service, er det vigtigt, at du skriver din adresse og by. Oplys også gerne dit telefonnummer.