August i altanhaven

Årets sidste sommermåned er budt velkommen, og der er heldigvis stadig masser, du kan gøre i altanhaven. Om den er stor eller lille. Vi guider dig til, hvilke grønne gøremål du kan få klaret i august.

Ud over at august er årets sidste sommermåned, er der også en både smuk og frodig måned, når det kommer til planter og blomster, hvis de altså er blevet velholdt henover sommeren. Har du til gengæld været ude og rejse og er kommet hjem til en lidt vissen omgang, skal du ikke være ked af det alt for længe. Du kan sagtens få glæde af dine altankasser og krukker lidt endnu. Vi har samlet en lille to do over grønne gøremål på altanen i august herunder.

Hvad er status i din altanhave?

Første step er at få et overblik over, hvad status egentlig er på altanen. Er der helt døde planter, så smid dem ud. Er der planter, som kan klare sig med en lille beskæring og en god sjat vand, så red dem. Fjern alle visne blade, blomster og grene, så du kun har det levende, grønne og smukke tilbage. Allerede, når du har gjort det, vil din altanhave se helt anderledes ud.

Artiklen fortsættes under billederne…

Gøremål i altanhaven

  • Så vintersalat
  • Læg blomsterløg i jorden allerede nu
  • Høst frø og gem til næste år
  • Tør blomster til efteråret og vinteren
  • Indstil gødningen

Så vintersalat - som kan høstes senere på året

Nogle salattyper er meget hårdføre og kræver næsten ingen sollys for at kunne gro. Og hvis du sår dem på friland nu, kan du altså høste salat helt indtil nattefrosten rammer.

Vi anbefaler: Vi kan blandt andet anbefale sorten, Analena, som udover at være meget medgørlig, hvad angår sollys og varme, også er resistent overfor bladlus. Vintersalaten har store, grønne og sprøde blade, som egner sig godt til de fleste salater.

Læg blomsterløg i jorden allerede nu

Allerede nu kan du forberede forårets komme, ved at lægge blomsterløg, som kan overvintre og blomstre, så snart de er klar og vejret tillader det. Ofte vil du blive positivt overrasket og glædes ved de små skud, der titter frem fra jorden, når du mindst venter det. Jo senere, du lægger løgene, jo senere vil de blomstre. Det betyder altså, at hvis du starter allerede i slutningen af august, vil dine løg blomstre i det tidlige forår.

Vi anbefaler: Der er et par enkelte tommelfingerregler, når du skal plante dine blomsterløg. Løgene skal lægges i samme dybde, som størrelsen på selve løget. Er løget 5 cm, skal det lægges med 5 cm jord over sig. Jo mindre løget er og jo tættere på overfladen, det lægger, jo tidligere blomstrer det. Du kan derfor lægge dine løg lag på lag, og du vil forlænge blomstringen. Læg de største løg nederst, og byg så opad.

Allerede nu kan du i de fleste havecentre købe løg af både narcisser, tulipaner, skilla, hyacinter, prydløg, kamassia, vibeæg, vintergækker og erantis.

Høst frø og gem til næste år

Det er både gratis og sjovt. Er der nogle blomster eller planter, som du er blevet særligt glad for på altanen, men som ikke er flerårig eller som ikke kan klare en dansk vinter? Løsningen er ret simpel: Høst frøene, gem dem og så igen til foråret. Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle frøene vil spire og vokse sig til at ligne moderplanten. Det er altid lidt spændende at se, hvad der kommer ud af det.

Vi anbefaler: Høst frøene før de begynder at drysse af blomsten, og gem dem i en papirspose, hvor du kan skrive sort og årstal på. Saml poserne i en lufttæt beholder og stil på køl, så øger du nemlig holdbarheden på frøene. Nogle frø holder kun i få år, hvor andre holder rigtig rigtig længe.

Tør blomster til efteråret og vinteren

I de seneste år er det virkelig blevet moderne med tørrede blomster i hjemmet. Både til evighedsbuketter, kranse og dekorationer. Du kan selv tørre dine blomster, og alt du skal bruge er snor, blomster og en smule tålmodighed. Høst de blomster, du godt kan lide, og hæng dem med hovederne nedad i et mørkt og varmt rum. Dagslys får farverne på blomsterne til at blegne og varmen hæmmer svampevækst. Det næste er næsten det sværeste – ventetiden. Alt efter tykkelsen på stilken og størrelsen på blomsten kan det under de rigtige forhold godt tage en uges tid for blomsterne at være gennemtørre. Kan stiklen bøjes uden at knække, er den ikke tør nok.

Vi anbefaler: Husk afstand mellem blomsterne, når de skal tørre, så de ikke angriber hinanden med svamp. Det er lidt ligesom vasketøjet. Jo mere afstand, jo hurtigere og lettere tørrer det.

Indstil gødningen!

Gødning er med til at booste spireprocessen, men når vinteren og frosten rammer, skal vi helst ikke have friske og nye skud. Du bør derfor indstille gødningen nu, så planten ikke er så sart.

INSPIRATION

Til nye udsigter, højt til loftet, udeliv, små pauser, blå timer og grønne fingre

Relaterede artikler

Udfyld formularen herunder, hvis vi skal kontakte dig

Skriv adressen, som henvendelsen drejer sig om
For at give dig den bedste service, er det vigtigt, at du skriver din adresse og by. Oplys også gerne dit telefonnummer.