Jul på altanen – hos Linnea

Vi har endnu engang besøgt Linnea Bertelsen, som står bag instagramprofilen, @haven_i_himlen, hvor en del af altanhavens planter er gået i vinterhi og der nu er pyntet op til jul.

Vinteren, frosten og sneen er over os, men det er ikke ensbetydende med lukkede altandøre og nedrullede gardiner – i hvert fald ikke hos Linnea Bertelsen, som står bag instagramprofilen, @haven_i_himlen, hvor der med stor havelyst deles ud af altanens grønne glæder. Også selvom det er vinter.

Jul både inde og ude

Det er oplagt kun at pynte op til jul indenfor, da det er der, man opholder sig mest i kolde december, men der skal faktisk slet ikke så meget til, for at du også kan få lidt julestemningen ude på altanen også.

Indenfor er det de små detaljer, som giver den hyggelige julestemning. En papirguirlande med små fugle, levende lys i adventsdekorationen og en mistelten hist og her.

Artiklen fortsættes under billederne…

indenfor hos linnea
Mistelten i altandøren

Ude har Linnea pyntet med lys, gran og røde detaljer, som Illexgrene og et fint julehjerte med røde bær fra AltanLiv.

“Lyskæden hænger ude året rundt, og er god både sommer og vinter, og om sommeren tager de ‘faste’ planter så meget over, at der ikke rigtig er plads til noget andet, men når alle planterne går i vinterhi, kan jeg gøre lidt ekstra ud af pynt og indretningen,” fortæller Linnea.

Artiklen fortsættes under billederne…

Røde detaljer pryder altanen og giver en god stemning af jul, her f.eks. et fint julehjerte med røde bær fra AltanLiv.

Det nøgne æbletræ er blevet pyntet med små granophæng, som Linnea selv har lavet. Du kan finde en guide her.

Vinterhi i altanhaven

Når altanens flerårige sommerplanter går i vinterhi, kan der hurtigt se bart og øde ud, men det giver også plads til at stedsegrønne og vinterhårdføre planter kan få lov til at stjæle fokus. Linnea har blandt andet gjort plads til Bjergte, Julerose, Enebær, Skimmia og en masse gran, som giver en julet stemning i kolde december.

Artiklen fortsættes under billederne…

Hvid julerose

Husk krukkefødderne under dine altankrukker. Det er med til at passe på dit altangulv.

4 tips til en fin julealtan

Der skal faktisk ikke så meget til, og vi har, sammen med Linnea, samlet 4 tips til, hvordan du kan få en fin vinter- og julealtan.

1. Lys, lys, lys

Vi kan ikke sige det nok, men næsten enhver trist altan kan reddes med lidt lys. Det er også oplagt at finde lidt ekstra lys, nu hvor det er så mørkt. Det er både hyggeligt at se på indefra og udefra, og giver samtidig en rigtig hyggelig julestemning.

Du kan med fordel mikse både lyskæder, LED-bloklys i både dekorationer og lanterner, og almindelige udendørs bordlamper for en ekstra hyggelig stemning.

Hos AltanLiv finder du masser af udendørslys til din altan.

2. Plant stedsegrønne og vinterhårdføre planter

Alle sommerblomsterne er væk for vinteren, men det betyder ikke, at din altan skal være grå, brun og kedelig. Der er masser af planter – også med fine farver – som kan pryde din altan i vintermånederne. Bl.a. Julerose, Skimmia, Bjergte og Enebær kan være med til at give din altan ekstra liv i de kolde måneder.

3. Pynt op med gran

En klassisk jul indebærer gran – og gerne masser af det. Både i form af træer, guirlander og pynt i forskellige dekorationer.

Linnea har desuden brugt gran over jorden i krukkerne, så det ikke ser så bart ud, samt lavet de fineste granophæng, som du kan se længere oppe i artiklen.

4. Læg en løg-lasagne

Hvis du, som Linnea, allerede nu higer efter forårets komme, kan du snyde lidt, og lægge en løglasagne, som helt af sig selv vil spire til foråret og frem mod sommeren. Med disse 4 råd, kan alle være med – om du er nybegynder eller erfaren i altanhaven:

  1. Vælg en krukke eller altankasse med hul i bunden, så løgene ikke drukner. Læg desuden lecakugler i bunden af altankassen eller krukken.
  2. Det er ligemeget, hvilket jord du vælger, genbrugsjord er helt fint – løgnene har nemlig selv alt, hvad de skal bruge.
  3. Læg 3 lag løg med jord mellem hvert lag. De største løg skal lægge nederst og de mindste øverste. De mindste og øverste løg vil blomstre først og dernæst laget under.
  4. Vand, når du lige har lagt løgene, og sæt så din lasagne i læ for den værste regn og sne. Dernæst er det bare at vente til februar/marts, hvor de første vil spire.

Tip: Sæt et par forspirede blomsterløg på toppen, for lidt grønt nu og her.

Relaterede artikler

Udfyld formularen herunder, hvis vi skal kontakte dig

Skriv adressen, som henvendelsen drejer sig om
For at give dig den bedste service, er det vigtigt, at du skriver din adresse og by. Oplys også gerne dit telefonnummer.