Balkon eller altan? Hvad er forskellen?

Du har sikkert selv brugt begge ord før: Balkon og altan. Men har du nogensinde tænkt over, hvad forskellen er på de to ord?

Balkon vs. altan

Hvis du tænker over det, har du sikkert selv – enten bevidst eller ubevidst – brugt henholdsvis balkon og altan i forskellige sammenhænge. Men er der egentlig forskel?

Det korte svar er nej. Balkon og altan er i bund og grund to sider af samme sag. Alligevel bliver der i daglig tale skelnet mellem de to ord, og det kan være umuligt at vide, hvad der menes, når begge ord egentlig betyder det samme.

Det vil vi gerne gøre dig klogere på her.

Balkon vs. altan: Betydning og hverdagsbrug

Ordbogen er altid et godt sted at starte, når vi skal kende et ords betydning, og tager vi et kig i Den Danske Ordborg, betegnes en altan som en ”åben udbygning eller lille terrasse over terrænhøjde, forsynet med rækværk og med adgang fx fra en lejlighed i et etagebyggeri.”

Ud fra denne betegnelse er en altan altså en konstruktion, der er hævet over jorden. Den sidder fast på bygningen, så der er direkte udgang fra bygningen, og så er den forsynet med et rækværk.

Kigger vi nærmere på balkon, betegner Den Danske Ordbog balkonen som en ”fremspringende, uoverdækket etageudbygning på en (herskabelig) bygning forsynet med rækværk eller lav mur.”

Ordbogens forklaringer stemmer meget godt overens med den forskel, der hersker i daglig tale. Ofte omtales en balkon nemlig i forbindelse med ældre og herskabelige bygninger. Hvis du fx er på ferie i Paris og bor på et ældre, fint hotel med udsigt til Eiffeltårnet, ville du sikkert være fristet til at sige, at du drikker din morgenkaffe på en balkon – selvom det i bund og grund er det samme som en altan.

Derudover bruges balkon ofte om en altan, der er fastsat uden på bygningen, og som holdes oppe af søjler, hvorimod altanen enten er hævet over jorden som en integreret del af bygningen eller med et lille fremspring i bygningsværket. Det kan også være forklaringen på, at du sjældent hører nogen omtale en fransk balkon, men derimod en fransk altan.

Ofte bruges ordet "balkon" når der er tale om en ældre herskabelig ejendom, hvor balkonen er tilpasset arkitekturen med div. ornamenteringer

Ordet "altan" bruges ofte om altaner som i højere grad giver et udtryk af, at være en moderne "påførsel" til ejendommen. Til gengæld er den ofte større og mere anvendelig

Er afskærmning til balkon og altan det samme?

Som betegnelserne fra ordbogen viste, er både en balkon og en altan forsynet med en form for rækværk, og det betyder, at der er mulighed for afskærmning – uanset om du kalder det balkon eller altan.

Afskærmning til balkon og altan beskytter mod vind og nysgerrige blikke fra naboerne. En altan afskærmning kan gøre dit udeareal mere anvendeligt, fordi du ikke skal tage højde for, om nogen kan se dig eller ej. Der findes mange forskellige typer af afskærmning, og højst sandsynligt skelnes der ikke mellem balkon og altan, når det kommer til afskærmning, men dobbelttjek med din forhandler for at undgå yderligere forvirring.

Hvad kan vi bruge forskellen til?

Som vi nu har set, er der ingen reel forskel i betydningen af altan og balkon, men alligevel bliver ordene sommetider brugt i forskellige sammenhænge, og det kan skabe unødvendig forvirring. Vi håber derfor, vi har hjulpet dig lidt på vej til bedre at forstå den minimale forskel, selvom det danske sprog har to ord for samme genstand.

På både svensk og engelsk er de lidt mere klare i spyttet: Her er henholdsvis balkong og balcony nemlig samlebetegnelsen for både balkon og altan. Men så simpelt skal det altså ikke være på dansk.

Læs mere om altaner her. 

Er du stadig i tvivl?

Har du brug for at vide mere om altaner, balkoner og alt derimellem? Så kontakt os til en snak, så hjælper vi dig godt videre.

Ny altan eller balkon?

For os er det underordnet, om du ønsker en altan eller balkon. Vi leverer det hele og har gjort det i mange år.

Allan Klæstrup Vanggaard

A-konsulent

Asbjørn Jensen

A-konsulent

Morten Rasmussen

A-konsulent

Relaterede artikler

Udfyld formularen herunder, hvis vi skal kontakte dig

Skriv adressen, som henvendelsen drejer sig om
For at give dig den bedste service, er det vigtigt, at du skriver din adresse og by. Oplys også gerne dit telefonnummer.