Tips til altanen – sådan udnytter du altanen optimalt

Sommeren er over os, og gode stunder med udendørs hygge på altanen er på sit højeste. Det kan dog være svært at udnytte den begrænsede plads på altanen optimalt og få plads til det, man drømmer om. Vi har her lavet en guide med fem trin til den gode altan, så du kan gå sommeren i møde på din drømmealtan.

Når sommeren banker på døren, er altanen det bedste tilflugtssted fra byernes varme lejligheder. En veludnyttet altan kan føles som en forlængelse af hjemmet og bringe udelivet helt tæt på, selvom man bor i en lejlighed med tårnhøje bygninger som nærmeste nabo. Det kan dog være svært at indrette altanens forholdsvis få kvadratmeter optimalt, og det kan resultere i, at man ikke udnytter altanens fulde potentiale.

 

– Mange oplever, at altanen i sommermånederne kommer til at fungere som en forlængelse af hjemmet. Men får man ikke udnyttet altanen optimalt og gjort den hyggelig, bliver det hurtigt bare et sted for visne planter og et tørrestativ med vasketøj. Og det er synd, fortæller Ulrik Knudsen, som er marketingchef og altan-ekspert her hos Altan.dk. Han fortsætter:

 

– En altan har på trods af sine forholdsvis få kvadratmeter masser af muligheder. Det handler blot om at være realistisk i sin tankegang og udøve begrænsningens kunst. Hvis man følger vores fem simple råd, kan man gå sommeren i møde på en altan, som kommer til at føles som et ekstra rum i lejligheden.

Fem trin til den gode altan

Det kan være svært at vide, hvor man skal starte og slutte, når altanen skal indrettes. Uanset om du er ejer af en stor eller lille altan, er der nogle generelle ting, du skal tænke over, når du indretter. Følg vores guide og gå sommeren i møde med din drømme-altan.

Det første råd er måske lidt kedeligt, men dog vigtigt. Det er nemlig rigtig ærgerligt at have sat altankasser op uden på rækværket og så senere opdage, at det ikke er tilladt i netop din boligforening. Forskellige foreninger har nemlig forskellige regler for, hvad man må og ikke må på altanen. Sørg derfor for at undersøge disse regler, før du begynder indretningen af altanen, så du ikke ender med dyrt og tidskrævende dobbeltarbejde.

Nu er det tid til at finde ud af, hvad altanen skal bruges til og hvilke behov, den skal opfylde. Men husk at være realistisk. Er altanen lille, nytter det ikke noget, at du drømmer om et spisebord med plads til 20 mennesker. Start med en praktisk tilgang og begynd derefter at dømme løs. Er der plads til et spisebord på min altan? Hvis ja, hvor mange drømmer jeg så om at kunne samle til spisning på samme tid? Eller vil jeg hellere droppe spisebordet og så have plads til flere venner til et glas vin? Mulighederne er mange, så det er vigtigt, at du bruger denne proces til at behovsafdække. Det kan godt tage lidt tid at finde ud af, hvad der egentlig er det vigtigste for dig.

Synes du ikke, du kan få plads til det, der er vigtigt for dig? Så er det på med den kreative kasket. Er pladsen for trang til den store gulvplante, du har drømt om? Så overvej andre muligheder. Måske har du i stedet en mur, du kan udfolde dig på? Så er det den oplagte muligt at bruge den til hængeplanter. På den måde kan du få plads til flere møbler på altanen uden at gå på kompromis med den grønne oase, du drømmer om. Søg evt. rundt på nettet efter inspiration – det bugner med kreative løsninger, som du med garanti kan gøre brug af.

Altanmøbler findes i et væld af former, farver og materialer, og det afhænger naturligvis meget af smagspræferencer, hvilke der ender på din altan. Er du i tvivl om, hvad du egentlig er mest til? Så køb møblerne brugt! Det er ofte en billigere løsning, og på den måde behøver du ikke få dårlig samvittighed, hvis du ikke ramte helt plet første gang. Du kan også gå på opdagelse på loppemarkeder efter brugte møbler, som du selv kan give nyt liv. Det er en hyggelig proces, som til slut giver altanen et personligt og unikt look.

Mange altanejere i byerne vil gerne have en altan for at få naturen tættere på. Og det kan du sagtens få, selvom der intet grønt er i miles omkreds – du skaber det naturligvis bare selv med planter. Lad dig styre af din egen smag, men vær også bevidst om, om planterne kan overleve udenfor – og om de egner sig til solmængden på netop din altan. Slå dig løs, få jord under neglene og nyd processen.

Relaterede artikler

Udfyld formularen herunder, hvis vi skal kontakte dig

Skriv adressen, som henvendelsen drejer sig om
For at give dig den bedste service, er det vigtigt, at du skriver din adresse og by. Oplys også gerne dit telefonnummer.