Det er svært at finde et bedre sted at nyde solen, kaffen eller en god middag, end på altanen. Altanen er indbegrebet af hygge og frihed, men kun hvis du føler dig 100% sikker når du sidder på den.
Det er desværre ikke tilfældet for op imod 50.000 lejlighedsbeboere i Danmark. Når de træder ud på deres altan, træder de nemlig ud på en potentielt usikker altan, som kan kollapse uden forvarsel. Vi tilbyder altanløsninger, hvor der foretages både eftersyn og renovering af din altan.
Ønskes der etablering af nye altaner, står vi naturligvis til rådighed. Vi sætter omkring 2500 nye altaner op årligt – og vi kan også hjælpe, hvis der er behov for en hel udskiftning i forbindelse med en renovering af altan.
Altaner er ikke farlige! Men når det er sagt, findes der altså alligevel et anseeligt antal altaner, som potentielt kan være det. Ikke fordi det er altaner, men fordi de er for gamle og konstrueret på en måde, som ikke er udviklet til at hænge på facaden så længe, som det er tilfældet med op imod 100.000 altaner i Danmark.
De altanløsninger, der er tale om, er den såkaldte udkragede betonaltan med udliggerjern. En meget almindelig og anerkendt altan og ophængningsmetode, som blev brugt flittigt i den første halvdel af det 20. århundrede.
Du bør med andre ord læse videre, hvis du har en altan som huset er født med, eller som er eftermonteret i perioden fra ca. 1890 til 1950. Særligt altaner fra 1943 til 1949 er udsatte og det er der en helt særlig grund til, forklarer Christian Bøgh Jøns Nielsen, indehaver af Dansk Betonundersøgelse:
”Materialemanglen under krigen (2. verdenskrig) var især hæftet på stålet, og derfor lempede man bl.a. kravene til konstruktioners bæreevneoverskud, hvilket tillod at udføre eksempelvis udkragede udliggerjernsaltaner med slankere stålprofiler end tidligere. Grundet det mindre bæreevneoverskud for altaner opført i denne periode, er denne type altaner selvsagt mere følsomme over for korrosion som medfører en reduktion af stålprofilernes tværsnit.”
I samme rapport, som slår fast, at der findes ca. 50.000 altaner i Danmark med stor risiko for nedsat bæreevne, vurderes det ligeledes, at der findes yderligere ca. 50.000 betonaltaner, som også har overskredet deres projekterede levetid:
”Det estimeres, at der i Danmark er ca. 94.000 udkragede betonaltaner med en alder på 50 år og derover. Det estimeres, at 38.000-50.000 af de i alt ca. 94.000 udkragede betonaltaner over 50 år er udført med udliggerjern.” (Kilde: Bolig- og planstyrelsen)
Det betyder med andre ord, at der, foruden de ca. 50.000 altaner med udliggerjern, findes yderligere 50.000 udkragede betonaltaner, som er konstrueret med armeringsjern i stedet for udliggerjern. Disse altaner har derfor ikke er i lige så stor risiko for nedsat bæreevne, hvorfor det anbefales, at altaner med udliggerjern prioriteres højest. Det ændrer dog ikke på det faktum, at altanerne er ”for gamle” samt at der ved flere inspektioner, er blevet fundet eksempler på at armeringen er blevet lagt forkert i altanerne og dermed ikke har den ønskede effekt for bæreevnen. Det er derfor vores helt klare anbefaling, at få udført et eftersyn, som foretages af en professionel, uvildig, ekspert, så det kan konkluderes om altanen er i forsvarlig stand, eller om det er nødvendigt med en altan renovering eller udskiftning.
Problemet med de mange altaner er ikke ophængningsmetoden i sig selv, men derimod den fremskredne alder, kombineret med metoden. Oftest vil den kritiske skade opstå i murværket, i den zone hvor udliggerjernene går fra altanbunden og ind i facaden. Her vil der, med tiden, trænge fugt ind, ligesom der kan blive dannet kondens som følge af varme/kulde påvirkningen. Kondensen skaber et fugtigt miljø omkring jernene og da der ikke fandtes samme krav til korrosionsbeskyttende behandling af jernene for 50-100 år siden, er det uundgåeligt at jernene begynder at ruste og dermed miste bæreevne.
I mange tilfælde, vil skaderne i jernet medføre visuelle skader i betonbunden, eller omkring udliggerjernene i facaden, i form af revner, afskalninger eller udfældninger. Men ikke altid.
Ud af de 100 altaner, som Teknologisk Institut har undersøgt, havde intet mindre end 58% visuelle skader.
Af de resterende 42% uden visuelle skader, havde mere end 40% alligevel fremskreden eller svær korrosion af ophænget.
Kilde: Teknologisk Institut
I Teknologisk Instituts pressemeddelelse fra 23. december 2022 og omtale af projektet i bl.a. Ingeniøren, Berlingske, Politiken og Ekstra Bladet fremgår, at ud af 100 undersøgte altaner hvor 42% ikke havde synlige skader, var der alligevel ”fremskreden” eller ”svær” korrosion af bærejernene i 40% af de 42 altaner.
Af de resterende 58 altaner, med synlige skader, havde 20% fremskreden korrosion i bærejernene og i hele 44% af altanerne var korrosionen svær.
Gamle, rustne og nedbrudte betonaltaner på Mågevej i Odense. Efter gennemsyn stod det klart, at altanerne skulle udskiftes.
Det er ikke altid, at man kan se altanernes reelle tilstand med det blotte øje, uden at være uddannet ekspert.
Det er indlysende, at hensynet til beboernes sikkerhed må og skal være den altoverskyggende motivation til at få udført et altaneftersyn samt en evt. renovering eller udskiftning af altanen. Men det kan altså også have store økonomiske konsekvenser, hvis altaner styrter ned og medfører person- eller materiel skade. Der er nemlig stor risiko for, at forsikringen ikke dækker, når gamle altanløsninger af beton falder ned – heller ikke selvom altanen er nævnt i forsikringen.
Tine Aaby fra Forsikring og Pension uddyber nærmere i GI’s nyhedsblad BEDRE BOLIGER nr. 4 / 2021: “Man har begrebet pludselighed, hvor både årsagen til skaden og virkningen skal være pludselig. Det skyldes, at forsikringsselskaberne ikke ønsker at dække skader, som opstår pga. forsømmelser og manglende vedligeholdelse. Og langsom tæring over årtier i et jern er ikke pludseligt. Selvom det er skjult.”
Selve altanen og skaden på ejendommen vil altså med al sandsynlighed ikke blive dækket, hvis en altan falder ned.
På GI.dk kan du bladre i magasinet Bedre Bolig og læse hele artiklen med Tine Aabye og Jørgen Nielsen.
Når et altaneftersyn kommer på tale i din boligforening, er det vigtigt, at få konstateret hvilken type altan I har. Dette kan nemlig have betydning for forløbet af jeres eftersyn. Er jeres altaner udkragede betonaltaner med udliggerjern, kan det være nødvendigt at lave eftersyn på alle altaner og oftest vil det være nødvendigt at lave destruktive eftersyn, da skader i bærejernene ikke altid er synlige.
I Altan.dk har vi muligheden for at tilbyde uvildige og professionelle altaneftersyn, udført af uafhængige betoneksperter. For os er det vigtigt, at man gør det man er god til. Vi er rigtig gode til alt omkring altaner – ansøgningsprocessen, designet og selvfølgelig hele konstruktions- og monteringsfasen, men også ved altan renovering. Vi er en altanvirksomhed, ikke en beton- eller ingeniørvirksomhed. Derfor er det ikke os der skal analysere betonens kvalitet, jernets bæreevne eller vurdere din altans levetid. Det ville ikke være troværdigt at gøre med den ene hånd, for så efterfølgende, at ville sælge jer nye altaner med den anden.
Derfor har vi indgået samarbejder med nogen af landets førende eksperter i betonkonstruktioner – herunder betonaltaner. Det betyder at vi kan tilbyde altaneftersyn, foretaget af uvildige eksperter, som ikke har andet for øje end at finde frem til de usikre altaner, så de kan renoveres eller udskiftes.
Når vores uvildige samarbejdspartner skal udføre altaneftersyn af jeres altaner, er altantypen såvel som ophængningstypen afgørende for, hvilken proces og hvilket eftersyn der anbefales forud for en altan renovering. Der findes som hovedregel tre typer eftersyn, som du kan læse mere om længere nede på siden.
Overordnet kan det dog siges, at det som udgangspunkt anbefales at starte med en visuel screening, hvor formålet er at fastslå om altanerne udgør en umiddelbar risiko. Som vi tidligere har gennemgået på siden, kan der dog være stor usikkerhed forbundet med visuelle eftersyn, da skader i de skjulte bærejern ikke nødvendigvis kommer til udtryk på altanens overflade. Derfor kan den visuelle screenings formål ligeledes være, at fastslå, hvorvidt altanerne er konstrueret med bærejern eller ej.
Kan vi allerede på forhånd konstatere, at altanerne er af typen med udliggerjern – enten ved hjælp af tegninger og billeder som I fremsender, eller hvis I selv ved det – er vores anbefaling, at gå direkte til model 3, hvor der udføres destruktive undersøgelser på samtlige altaner, da der, jævnfør den nævnte rapport, ikke er en direkte sammenhæng mellem at alt ser fint ud, og alternes bærejern er upåvirkede.
En screening tilbydes som udgangspunkt som indledende undersøgelse, medmindre det i forbindelse med kundens første henvendelse allerede står lysende klart, at der er behov for destruktive indgreb (eksempelvis hvis der er tale om altaner med udliggerjern).
En screening omfatter følgende undersøgelser:
Screeningen vil afsluttes med en rapport, der omfatter oplistning af forudsætninger, granskning, problembeskrivelse og konklusion.
På baggrund heraf, vil bygningens altaner indplaceres i én af de tre kategorier nedenfor.
Hvis altanerne er i kategori B, vil den eksterne ekspert kunne komme med et forslag til, hvilke undersøgelser der er relevante, og hvad det vil koste. Hvis altanerne er i kategori C, gives forslag til næste skridt og overordnet økonomisk vurdering.
Hvis altanerne er i kategori A, vil der ikke være nogen akut risiko ved dem (det er i så fald fundet, at altanerne ikke bæres af indstøbte udliggerjern). Der kan godt være mindre skader, og det er i så fald en god idé at lave en mere detaljeret undersøgelse og få udarbejdet en plan for vedligehold. Derved sikres den længst mulige levetid.
I de tilfælde hvor altanerne er udført med udliggerjern, vil det være nødvendigt at udføre destruktive undersøgelser, i form af ophugninger til udliggerjern, ind under facademurværket, for at kunne vurdere altanernes tilstand og sikkerhed. Ofte vil det være nødvendigt at have udført en screening først, før dette kan vurderes, men der kan også være tilfælde, hvor det er åbenlyst allerede ved kundens 1. henvendelse, at der er tale om altaner med udliggerjern.
Idet kritisk nedbrydning af de bærende stålprofiler kan foregå skjult på denne altantype, som beskrevet tidligere, er det altid nødvendigt med en totalkontrol af altaner af denne type. Omkostningerne til undersøgelse af denne altantype vil derfor variere betydeligt, afhængigt af hvor mange altaner der er i ejendommen, men typisk vil prisen pr. altan ligge på mellem 5.400-7.200 kr. ekskl. moms, hvilket er inkl. reparationer, ophugninger og rapport.
Hvis altaneftersynet viser, at der er behov for en større renovering eller en udskiftning af altanerne, anbefaler Altan.dk at se ind i mulighederne for udvidelse af altanerne.
Gamle betonaltaner, af den type som er i risikozonen, er ofte små og ikke særlig brugbare. Det vil ofte være muligt at erstatte den usikre altan med en større, sikker og mere funktionel model – og Altan.dk kan sagtens genskabe det originale design, så altanerne passer til ejendommen.
Gamle altaner / Før
Nye altaner / Efter
Ifølge undersøgelser, udført af Teknologisk Institut, findes der op til 100.000 betonaltaner i Danmark, som er mere end 50 år gamle og dermed har overskredet deres forventede levetid. I samarbejde med bl.a. ingeniørvirksomheden NIRAS, tilbyder vi altaneftersyn med henblik på at vurdere gamle altaners levetid. Et altaneftersyn kan give ro i maven.
Kontakt os, hvis du er i tvivl om din altan trænger til et eftersyn?
Kontor
Æblegården, Næstvedvej 60, 4180 Sorø
Lager
Avedøreholmen 84, 2650 Hvidovre
Udfyld formularen herunder, hvis vi skal kontakte dig