I køkkentrappens trapperum er der rigelig plads til at installere en elevator i den medfølgende skakt. Elevatoren skaber niveaufri adgang fra gården til alle etager.
Elevatorer anses som en af de vigtigste tilføjelser, når de ældre bymasse skal gøres tilgængelig for mennesker, som af den ene eller anden grund kan have udfordringer med at komme op ad de mange trapper, som skal forceres hvis man ikke er så heldig at have en lejlighed i stueplan.
Hvis man tilføjer en elevator til sin ejendom, sikrer man sig tilgængelighed, ikke kun for ejendommens beboere, men også for besøgende, venner og familie. Man sikrer sig, at ældre og gangbesværede kan bo i sit hjem i mange år fremover og man udvider potentielle købere til lejligheder som måtte blive sat til salg.
Udover at skabe værdi, i form af livskvalitet, for dem som har det svært med trapperne, vil en elevator i bagtrappen også skabe en stor økonomisk gevinst. En værdiforøgelse på mellem en halv og en hel million kroner, på lejligheder som får tilført en elevator er ikke urealistisk, vurderer ejendomsmægler Martin Berg fra HOME på Østerbro.
“Nogle kan være bange for, at det bliver dyrt (at få installeret en elevator), men generelt oplever vi, at de ejendomme som både kan tilbyde charme og på samme tid praktikalitet vil opnå en reel værdistigning. En elevator vil i mange tilfælde være til gavn for alle beboere, og ikke kun dem der bor øverst. Det kan for eksempel være, at man skal op til sit loftsrum eller en tagterrasse, hvor det i disse tilfælde også vil blive nemmere. Den reelle værdistigning vil jeg vurdere kan være en værdiforøgelse alt fra en halv-til en hel million for en bolig.” Fortæller Martin Berg.
På Østerbro i København, findes en andelsboligforening med den dejligste tagterrasse, som giver udsigt over hele byen. Tagterrassen er altid blevet brugt flittigt af beboerne i de øverst beliggende lejligheder, som har nem adgang til den attraktive terrasse. Men det er en forening med en del ældre mennesker og selv fra 3. eller 4. etage, kan det skabe besvær at komme op på taget, med kaffen eller mad til grillen.
Beboerne i stuen samt på 1. og 2. sal brugte derimod nærmest aldrig tagterrassen da de mange trin virkede helt uoverskueligt. Nogle beboere fik imidlertid ideen til at udskifte de tre køkkentrapper med elevatorer, for derved at skabe bedre tilgængelighed for de ældre i ejendommen, men også med håbet om, at flere ville begynde at bruge terrassen.
I 2020 kunne foreningen på Lipkesgade i København endelig tage deres tre nye elevatorer i brug og selv de beboere som var modstandere af projektet til at begynde med, har nu overgivet sig. Beboere i bunden af ejendommen kommer oftere på taget og dem der bor i toppen, kan nu nemmere komme op med dagligvarerne eller komme i vaskekælderen. Og som Hans Jørgen Thomsen, der er kasserer i foreningen siger: “Det er så rart, at vi bare kan gå ud ad køkkendøren og 10-15 sekunder senere stå oppe på tagterrassen.”
Mange lejligheder, i de større danske byer, har både en hovedtrappe og en køkkentrappe og i langt de fleste ejendomme kan vi installere enten en hovedtrappe elevator, en udvendig elevator på facaden eller i køkkentrappen, der kan betjene alle etager fra kælder til loft.
Når vi vi skal lave elevator i bagtrappen, river vi køkkentrappen ned og sætter en elevator ind i stedet. Der bliver adgang til lejlighederne enten direkte fra elevator eller fra trapperepos og når vi river køkkentrappen ned, brandsikrer vi samtidig hovedtrappen og i mange tilfælde udskifter vi også hoveddøre med branddøre.
Foruden at give bedre tilgængelighed, vil transformationen af det gamle trapperum, til elevatorskakt, også medføre andre fordele. I slipper for trappevask, rod på bagtrappen, de gamle og ofte utætte vinduer bliver i mange tilfælde muret til og eventuelle skader kan repareres i samme ombæring.
– Den nuværende køkkentrappe fjernes
– De eksisterende vinduer i køkkentrappen lukkes
– Elevatorgrube udgraves og tophat etableres evt. på taget
– Det ønskede antal stop etableres og der bliver adgang til lejlighederne enten direkte fra elevatoren eller fra trapperepos, som udbygges.
– Evt. trappetrin fjernes i gården, så der skabes niveaufri adgang til hele ejendommen.
– Hvis elevatoren skal betjene den øverste etage i ejendommen tilpasses tagkonstruktionen.
Når man nedlægger en trappe og erstatter den med en elevator, er det et krav, at den tilbageværende trappe brandsikres – og det gør vi naturligvi også når vi installerer elevator i bagtrappen. Vi monterer således i sprinkleranlæg i hovedtrappen og i de fleste tilfælde udskifter vi også dørene med branddøre. Brandsikringen er nødvendig for at opnå byggetilladelse.
Bedre tilgængelighed, højere salgsværdi eller mere attraktive lejligheder. Årsagen til at ønske elevator i bagtrappen kan være mange og har I køkkentrappe og overvejer at få installeret en elevator i stedet, kommer vi gerne forbi til en uforpligtende besigtigelse og drøfter jeres muligheder. Ring på 70 70 20 18 eller skriv til os på kontakt@altan.dk, hvis I vil have besøg af en af vores eksperter.
Når du indgår aftale med Altan.dk om at levere en udvendig elevator, er der 5 procestrin som vi skal igennem. Læs mere om dem her
I køkkentrappens trapperum er der rigelig plads til at installere en elevator i den medfølgende skakt. Elevatoren skaber niveaufri adgang fra gården til alle etager.
I store hovedtrapperum, typisk i herskabelige ejendomme, er der så meget plads i midten af trappen, at vi med fordel kan få plads til en elevator.
I nogle ejendomme er den bedste løsning at placere en elevator i en skakt på ejendommens facade. Vi kan skabe adgang til bygningen enten direkte fra skakten eller ved at etablere gangbro, altaner eller svalegang.
Vi vil hellere end gerne høre fra dig, hvis du har spørgsmål, eller hvis I har talt om muligheden for elevator i jeres forening
Kontor Øst
Æblegården, Næstvedvej 60, 4180 Sorø
Kontor Vest
M. P. Bruuns Gade 43, 8000 Aarhus C
Kontor Sverige
Södra Järnvägsgatan 4A, 352 29 Växjö
Elevator servicetelefon
Udfyld formularen herunder, hvis vi skal kontakte dig