Vores trægulve og træhåndlister er lavet af bæredygtigt og certificeret hårdttræ. Træet er utrolig hårdfør fordi det er meget olieholdigt, men alligevel anbefaler vi, at træet olieres umiddelbart efter monteringen af altanen og herefter minimum 2 gange om året. Derved mindskes risikoen for vindridser (små revner mellem årerne) samt at træet ”slår sig” – dvs. bukker, som følge af udtørring. Tidlig oliering, samt efterfølgende mindst to gange om året, vil desuden fremhæve træets farve og glød. Derudover dækker Altan.dk’s garanti netop kun, hvis træværket olieres minimum to gange årligt.

Hvis du er så heldig, at have en altan med meget sollys i løbet af dagen, kan du, efter behov, oliebehandle træet mere end to gange om året. Gør det gerne i det tidlige efterår, så træet er klar til regn og blæst, samt om foråret, før solen får magt, og du sætter altanmøblerne ud.

Hvis du ikke olierer træet, skal du være opmærksom på, at træet vil blive bleget af solens ultraviolette stråler og få en grålig farve. Der kan opstå farveforskelle, når du stiller urtepotter og møbler på altanen, så det er en god idé at rykke rundt på tingene indimellem. Træværk i byen er desuden ekstra udsat. Foruden angreb fra forskellige typer af alger og svampe, Er byens os og smog også særlig hård for træet. Forureningen sætter sig i træet og risikoen for råd stiger, hvis du ikke rengør og behandler træet med jævne mellemrum.

Vi anbefaler denne olie, som kan købes hos AltanLiv.

 

Olieringsguide: trin for trin

Sådan sliber og olierer du hårdt træ.

Tag bestik af vejret, før du begynder at behandle din altan. Undgå at oliere på en varm sommerdag og i direkte solskin, da olien så vil tørre, inden den trænger ned i træet. Det må heller ikke regne, da træet ikke må udsættes for vand det første døgn efter olieringen.

Rengøring

Først bør det beskidte træ rengøres grundigt – brug enten trævask eller terrasserens. Skyl godt med vand efterfølgende og lad træet tørre mindst et døgn. OBS! Du behøver ikke at rengøre og slibe nye gulve og håndlister, men kan gå direkte til oliering.

Slibning

Slib altid træet inden oliering. Det giver et pænere resultat, og træet bliver silkeglat at røre ved. Du kan godt håndslibe træet, men det går meget hurtigere med en rystepudser. Hvis træet er velholdt, behøver du kun at give det en let slibning med fint sandpapir. Men hvis overfladen er vejrbidt og ru, skal du slibe det i to omgange. Først med groft sandpapir (korn 100-120) og så med fint sandpapir (korn 200-300). Slib altid i træets længderetning. Børst derefter slibestøvet af træet.

Oliering

Vælg en olie, der er specielt velegnet til havemøbler eller terrasser. Du opnår den bedste beskyttelse mod solens stråler ved at bruge en olie med farvepigmenter eller uv-filter. Spørg i dit byggemarked eller hos din farvehandler. Olien påføres i et tyndt lag med en pensel eller en fnugfri klud og gerne over flere omgange, så du sikrer dig en optimal beskyttelse. Du skal efterfølgende "pudse" træet grundet, så olien bliver jævnt fordelt.

Aftørring

Lad olien trække i 20 minutter og fjern overskydende olie med klude, så det ikke danner en fil, der vil skalle af senere. Hvis der er tørre pletter, skal dem en ekstra omgang olie, vente 20 minutter, og så tørre af igen.

Vi benytter cookies til at forbedre vores side og din oplevelse. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik