WAWCAS – women at work, children at school

Susanne og Peter Knudsen, ejerne af Altan.dk, var for nylig i Nepal med andre bidragsydere til WAWCAS, for at opleve hvad deres støtte til WAWCAS går til. Ud af rejsen kom følgende rejseskildring

8 dage i Nepal med nogle af verdens stærkeste kvinder

Der er langt fra Danmark til Nepal. Længere end de 12-14 timer turen tager med stop i Doha.

I Nepal lever mange kvinder en tilværelse, vi slet ikke kan forestille os. De lever på bunden. Mange er analfabeter, de er udsat for fysisk og psykisk vold, de sulter, de er fattige, men de er STÆRKE.

WAWCAS, women at work, children at school, er et iværksætter-program, som styrker ekstremt fattige kvinder og deres familie i at hjælpe dem til at opnå succes personligt, socialt og økonomisk.

Programmet skaber et fundament for kvinder, der lever i stor fattigdom til at udvikle et værdigt liv med deres egen forretning og til at sikre deres børns skolegang og uddannelse.

WAWCAS finder kvinderne, sender dem igennem et uddannelsesprogram på 16 måneder, låner dem penge til at starte en lille virksomhed for, sikrer at kvinderne sender deres børn i skole, sparer op til deres videre uddannelse og får de lånte penge tilbagebetalt over maksimum et år fra virksomheden er startet. 98,7 % af lånene tilbagebetales.

En virksomhed kan være en restaurant, en dagligvarebutik, en gedefarm etc.I WAWCAS er der 35 forskellige typer af små virksomheder.

Alle i programmet indgår i en gruppe på 25 kvinder, som er ansvarlige for hinanden, både socialt og økonomisk. Af deres overskud sætter de penge ind på en fælles gruppekonto, som bruges, hvis de kommer i problemer.Fx hjalp en gruppe kvinder en kræftramt kvinde til at få behandling på hospitalet og en anden kvinde fik hjælp, da hun blev enke.

Derudover skal hver kvinde spare op hver måned i gruppen. De opsparede penge anvendes med det samme til lån til dem, der søger om det, efter nøje beskrevne kriterier, som gruppen selv har valgt.

Kvindegrupperne følges tæt af WAWCAS trænere, som er lokalt forankrede veluddannede nepalesere, som undervejs støtter og hjælper kvinderne med at gennemføre programmet, få styr på økonomien og familien og kan hjælpe med faglige råd. Kvinderne får træning 2 gange om måneden hjemme og virksomhedsbesøg 2 gange månedligt, mens programmet kører.

På denne måde er WAWCAS et program, der langsigtet får kvinderne og deres familier ud af fattigdom og styrker deres børns muligheder for at blive veluddannede og accepterede i deres samfund.

Kvinde, som lige er startet i WAWCAS-programmet. Hun og hendes familie, mand og 3 børn, bor i dette rum og deler 1 toilet og vaskerum med 3 andre familier

Det er ikke nødhjælp. Det er hjælp-til-selvhjælp. Og det virker.

Vi er 5 danskere, der har takket ja til at tage til Nepal med WAWCAS International program direktør, Nina Schriver, for at møde den nepalesiske leder Sangeeta Shrestha og mange af de 4000 kvinder, som enten har været igennem programmet eller som stadig er under det. Nina og Sangeeta startede WAWCAS i 2007 og er udviklere af programmet.

Alle danskerne er involveret i projektet enten som økonomiske støtter/kommende støtter eller frivillig arbejdskraft.

Vi lander i millionbyen Kathmandu og varmen og støvet fra storbyen slår os i møde. Vi kører igennem den stærkt trafikerede by ad hullede asfalterede veje og undgår med nød og næppe de mange scootere og mennesker.

Kathmandu strækker sig over et ganske stort areal med meget få højhuse og mange faldefærdige huse. Men byen emmer af aktivitet og et meget venligt folkefærd. Man føler sig sikker, når man går omkring.

Det er regntid, men regnen falder kun i få, men store mængder. Nepal viser sig fra den bedste side for os.

Vi er inviteret til et stort event for WAWCAS kvinderne i Kathmandu-provinsen, som foregår i Kopan. Over 900 kvinder er mødt op. Nogle af dem er gået hjemmefra kl. 6 om morgenen for at nå frem.

Et syn af kvinder i deres smukkeste sarier og smykker møder os. Den altoverskyggende farve er rød. De har alle levet under fattigdomgrænsen. Det gør de ikke mere. De er selvstændige forretningsdrivende kvinder, der er steget op fra samfundets bund, og som nu er respekterede samfundsstøtter. Det er fantastisk at opleve den værdighed og selvrespekt, de har opnået.

De har forladt deres forretning, for en dag, for at mødes med de andre, fortælle, snakke, networke og blive inspireret.

Der vises dem en stor ære, da ministeren for Women, Children and Senior Citizens kommer til eventet og holder tale og roser kvinderne og projektet.

900 kvinder til WAWCAS-event

Vi tager til Kapan, en forstad til Kathmandu, for at mødes med kvinder, der har været igennem programmet og nogle nye kvinder i programmet.

Vi er bjergtagede. Vi besøger en del af deres butikker, som i denne del af landet er primært dagligvarer, skræddere eller restauranter. Deres butikker er ikke store. Typisk 10-15 m2, et rum, der om aftenen lukkes ned med en slags garagedør.

Vi er ventet, og de er stolte over at vise frem. De fortæller ivrigt, vi interviewer (med tolk) og afbrydes nu og da af kunder, der skal hente tøj, købe dagligvarer eller lige give en besked.

En stor del af kvinderne har også fået involveret deres mænd, som for manges vedkommende har været modstandere, alkoholiserede og voldelige. De er nu medspillere og deltager aktivt og socialt i butikken og familielivet, og vold og alkohol i familierne er væsentlig reduceret.

6 timers kørsel nord for Kathmandu ligger Lamjung, en region, hvor WAWCAS har et kontor, og hvor programmet ligeledes har til huse.

I denne region besøger vi kvinder, der driver gedefarme, kyllingefarme eller Homestays, som er overnatningssteder til turister.

En farm med dyr kan være stor eller lille. Nogle har 50 geder, nogle 5, nogle har bygget små stalde til dem, andre går ude i det fri, med risiko for at blive taget af en leopard om natten.

Kvinder i Lamjung-regionen, som driver en gedefarm

En skrædderbutik i Kapan med den stolte ejer

Succes

  • 95 % af kvinderne har stadig deres virksomhed efter 5 år og lever af indkomsten fra den
  • 100 % af børnene går i skole og mange af børnene kommer i bedre skoler. Kvinderne sparer op til deres børns videreuddannelse
  • 98,7 % af lånene tilbagebetales

Tusind tak til International Program Director Nina Schriver og til WAWCAS Nepal Program Director Sangeeta Shrestha for en fantastisk rejse og introduktion til programmet.

Stor respekt for kvinderne, de lokale medarbejdere og for WAWCAS International Board, som gør dette program muligt.

Se nærmere på WAWCAS.COM og få mere at vide om hvordan man kan støtte dem.

Læs mere om Altan.dk's CSR arbejde

Udfyld formularen herunder, hvis vi skal kontakte dig

Skriv adressen, som henvendelsen drejer sig om
For at give dig den bedste service, er det vigtigt, at du skriver din adresse og by. Oplys også gerne dit telefonnummer.