Hvert år vil der blive udvalgt 16 unge i alderen 17-24 år, som tilbydes et års skolegang på Iværksætterskolen. I løbet af året skal eleverne gennem 10 moduler af 3 ugers varighed, hvor undervisningen vil være meget procesorienteret og tilrettelagt af danske frivillige.
I løbet af året vil eleverne bl.a. blive undervist i innovation og iværksætteri, hvilket, på sigt, forhåbentlig vil skabe vækst og diversitet i området. Med de fire fokusområder; gastronomi & ernæring, produktion & processering, sport & samfund samt kommunikation & administration, vil eleverne lære, hvordan de selv kan administrere og producere i små selvstændige virksomheder.
Iværksætterskolen, Casa Capasa
Solopgang over skolen
Onsdag, d. 12. februar, mødte 33 håbefulde unge op til åbent hus på Casa Capasa, til en begivenhedsrig dag. Dagen bød på planlagte aktiviteter af forskellig art, herunder en præsentation af de fire fokusområder; gastronomi & ernæring, produktion & processering, sport & samfund samt kommunikation & administration.
De unge blev inddelt i 4 grupper med hver et fokusområde, og skulle efterfølgende genfortælle indholdet til alle de andre. En inddragende form for læring, som i høj grad involverer de unge.
De ansatte og frivillige fik muligheden for at lære de unge lidt at kende, ligesom de unge fik mulighed for at se alle Casa Capasas faciliteter samt lære mere om, hvordan en hverdag på skolen kommer til at forløbe. Holdet står nu overfor en svær opgave, da der er dobbelt så mange potentielle kursister som pladser på skolen.
Casa Capasa har en lang række faciliteter herunder en boldbane, som blandt andet er bygget for at styrke sammenholdet på skolen, gennem forskellige former for sport og lege. Her blev der også, som afslutning på den første dag, spillet både høvdingebold og kongespil – og her blev der bestemt ikke blev holdt igen.
Foruden boldbanen, har vi siden 2017 bygget en stor multisal, et auditorium, et computerrum samt flere huse til beboelse. Alle rum med den smukkeste udsigt til den store sø. Desuden bor der 12 gæs, 55 geder og en masse høns på skolens område.
Når skoleåret begynder, vil skolens eleverne komme til at bo sammen med de danske frivillige og der vil derfor være en høj grad af kultur og sprog-udveksling.
Klar til kamp
Boldbanens tribune
I videoen herover møder du de to CSR ildsjæle Peter Knudsen, Altan.dk's grundlægger, og CSR ambassadør Glenn Mott, som sammen har været drivkræften bag iværksætterskolen. Filmen er et års tid gammel, men den viser fint de smukke omgivelser ligesom den, gennem Glenns og Peter's ord, beskriver ideen bag Iværksætterskolen.
Vi skulle navngive vores jordlod i Nicaragua både for at sætte os selv på landkortet, men også for at give de lokale et navn at forbinde os og vores sted med. Vi endte med navnet Casa Capasa af flere grunde.
Den første del af navnet er det spanske ord for hus eller hjem. Og det er det, det først og fremmest er, et hjem. Det er et hjem for vores faste danske medarbejdere på plottet, for vores danske frivillige og ikke mindst for vores nicaraguanske kursister på Iværksætterskolen. Vi ønsker, at vi sammen skaber et Casa Capasa, der giver alle de nødvendige trygge rammer til fordybelse og selvudvikling, hvor de tør tage chancer og udfolde sig selv og deres potentiale.
Den anden del af navnet er en sammensætning af det spanske udtryk ” ¿ Qué pasa?” og det spanske ord Capacitación. ” ¿ Qué pasa?” er en hilsen, der betyder ”hej, hvad sker der”. Det bliver ofte sagt i en situation, hvor man gerne vil være med og hvor man vil bidrage til og har en interesse i, det der sker.
Det er en hilsen, som særligt de unge bruger over hele Latinamerika. Vi har valgt denne hilsen som en del af vores navn, da vi gerne vil skabe et sted, hvor ”det er her, det sker”. Et sted de unge fra Los Robles har lyst til at være. Unge mennesker, som er interesserede i at være midt i aktiviteterne, ”der, hvor det sker”. Et sted hvor man ved døren står åben, hvor de enten går på vores Iværksætterskole, eller hvor de kommer og bruger vores faciliteter som vores fodboldbane og badebro.
Den anden del af ordet, Capacitación, betyder kapacitet på dansk. Ordet rummer særligt to aspekter, som vi ønsker folk skal associere vores sted med. Kapacitet i form af, at vi først og fremmest skaber rammerne for faglig såvel som personlig udvikling. Dette sker på vores Iværksætterskole, hvor folk har mulighed for dygtiggørelse og opkvalificering af deres færdigheder.
Det andet aspekt vi ønsker, folk skal forbinde os med, er, at vi ønsker at skabe et hjem, hvor vi kan rumme og har mulighed for at give plads til, mange forskellige slags mennesker og læringsprocesser. Både vores kursister på Iværksætter-skolen, CSR partnere, danske frivillige og lokale ansatte. Her skal alle have plads til at byde ind med deres færdigheder og dygtiggøre sig, samtidig med at de indgår i en læringsproces med andre og drager gavn af de mange forskellige former for kultur- og vidensudveksling, der foregår.
Casa Capasa kommer derfor samlet set til at stå for et hjem med kapacitet til faglig såvel som personlig udvikling, hvor forskellige mennesker og ressourcer kommer i samspil med hinanden.
Relaterede artikler
Udfyld formularen herunder, hvis vi skal kontakte dig