Nye retningslinjer for altaner i Aarhus

Pr. 1. oktober 2017 trådte de nye regler for altaner i Aarhus i kraft. Læs om de nye retningslinjer heruder, og få styr på, hvad de kommer til at betyde for kommende altanejere i Aarhus.

De nye retningslinjerne, som er fastsat af Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, har erstattet de tidligere retningslinjer for altaner i Aarhus, som blev fastsat tilbage i 2012.

Altansalget boomer i Aarhus

Interessen for altaner er større end nogensinde. Nye tal viser, at de store byer i Jylland – og i Aarhus i særdeleshed – også følger med, og altansalget boomer således i Aahus for tiden. Dette er et udtryk for en meget stor interesse for udeliv på altanen, ligesom det også bunder i, at en altan er en sund og sikker investering i andels- eller ejerlejligheden.

Som en konsekvens heraf, er der blevet udformet nye retningslinjer for altaner i Aarhus, som præciserer krav til blandt andet altanernes udformning og størrelse, og som søger at afveje interesserne for de kommende altanejere, naboerne og æstetikken i bybilledet. Overordnet er hensigten formuleret som: “Når der opsættes nye altaner på en eksisterende ejendom, er det væsentligt, at det gøres hensynsfuldt i forhold til naboer m.v. og under respekt for bygningens særlige kvaliteter og særkende, så bygningens oprindelige facadeudtryk, byggestil og detaljer ikke sløres eller ødelægges“. På især ældre bygninger i det aarhusianske bybillede, vil der således være et større råderum for etablering af altaner i gårdmiljøer end på bygningens facade mod gaden.

En konkret forskel i de nye vejledninger er, at en altan maksimalt må have en dybde på 1,3 meter, hvor det i retningslinjerne fra 2012 var tilladt med en dybde på 1,5 meter. Til gengæld er der ikke længere en begrænsning på de tidligere 3,5 meter i længden. Endelig har man også åbnet op for altaner i stueetagen, som ikke eksplicit er nævnt i vejledningen for 2012 – en ændring, der giver beboere i stuelejligheder i Aarhus helt nye muligheder for at få opfyldt altandrømmen.

Dan Metzdorff, afdelingsleder for Altan.dk i Jylland, udtaler: “Vi er glade for denne præcisering af reglerne, som gør det nemmere for de kommende altanejere i Aarhus, men også for os som leverandør af altaner og myndighederne, som skal håndtere det boom i ansøgninger om altanprojekter, som vi oplever“. Dan Metzdorff uddyber: “Når vi møder kunderne i vores altanshowroom i Aarhus gennemgår og vejleder vi naturligvis gerne i de nye retningslinjer, hvis der skulle være opstået uklarheder“.

I en overgangsperiode løbende indtil d. 1. januar 2018 vil kommunen behandle ansøgninger om byggetilladelse for altaner efter de gamle retningslinjer fra 2012, såfremt dette ønskes. Læs de nye retningslinjer

INSPIRATION

Til nye udsigter, højt til loftet, udeliv, små pauser, blå timer og grønne fingre

Mød vores eksperter

Vil du have en uforpligtende snak om muligheden for altaner? Vi kommer gerne ud til jer og besigtiger jeres ejendom, men ofte kan den første snak sagtens klares overtelefonen

Asbjørn Jensen

A-konsulent

Dan Metzdorff

Afdelingsleder (vest)

Morten Rasmussen

A-konsulent

Relaterede artikler

Udfyld formularen herunder, hvis vi skal kontakte dig

Skriv adressen, som henvendelsen drejer sig om
For at give dig den bedste service, er det vigtigt, at du skriver din adresse og by. Oplys også gerne dit telefonnummer.