Flere og flere, der bor i byerne, har et ønske om at få installeret en elevator i deres etageejendom. Og med god grund: En elevator letter hverdagen betydeligt for både ældre og småbørnsfamilier – og så hæver den ejendommens værdi betragteligt.

Tilskudsordning til elevator

Hvad er reglerne egentlig, når det kommer til det økonomiske aspekt i forbindelse med etablering af elevatorer i ejendomme? Findes der eksempelvis en form for elevator-tilskudsordning? Læs med herunder og få svaret samt tre bud på, hvordan I fordeler regningen i ejendommen.

Der findes som udgangspunkt ikke tilskudsordninger til etablering af elevatorer. For boligforeninger er det dog muligt at finansiere elevatoren gennem et helt almindeligt kreditforeningslån, som bliver optaget i ejendommen. Jeres ejendomsadministrator kan med fordel hjælpe med at indhente tilbud og finde frem til den rette finansieringsmodel for jeres boligforening.

Finansiering af elevator

Der findes mange forskellige måder at finansiere et elevatorprojekt på. Altan.dk har lavet et forenklet overblik, som kan bruges som udgangspunkt i dialogen med ejendomsadministratoren:

Som andelsforening har I to overordnede muligheder for at optage et lån til jeres elevatorprojekt

  • Realkreditlån, som tages med pant i ejendommen
  • Individuelt lån, som tages med pant i den enkelte andel

Den mest anvendte lånemodel for andelsboliger er realkreditlånet, idet der her tages et samlet lån, og elevatorprojektet dermed ikke afhænger af den enkelte andelsejers økonomi. Med et realkreditlån får I et kontantlån med en fast ydelse og rente i hele jeres låns løbetid. Et realkreditlån gør det muligt at låne op til 80 % af den værdi, som jeres ejendom er blevet vurderet til af kreditforeningen.

I vælger naturligvis selv, om I ønsker at låne hele beløbet til elevatoretableringer, eller om I kun ønsker at låne eksempelvis halvdelen af beløbet og betale den anden halvdel med penge fra andelsforeningens opsparing (såfremt at der findes en sådan). Der findes desuden andre lånemuligheder, såsom rentetilpasningslån og afdragsfrie lån, men Altan.dk anbefaler altid et fastforrentet kontantlån med afdrag.

Elevator i ældre ejendomme

Skal beboere på 4. etage og dem i Stuen betale lige meget?

Som andelsforening har I typisk tre måder, hvorpå I kan udregne den månedlige ydelse:

Fordelingstal

Størrelsen på lejlighederne afgør ved denne model den månedlige ydelse. Denne model er den mest populære blandt andelsforeninger i Danmark.

Den solidariske model

Alle lejligheder betaler denne samme ydelse – uanset fordelingstallet. Denne model kræver, at alle beboere er enige om afvigelsen fra fordelingstal.

Den finske model

Placeringen af lejlighederne er det bestemmende for denne model. Der er således tale om en differentieret betaling, hvor lejlighederne i stuen betaler mindre end lejlighederne på 1. sal, som igen har en mindre ydelse end lejlighederne på 2. sal og så videre. Denne model vil som den forrige ligeledes kræve, at alle beboere er enige om at se bort fra fordelingstal. Denne model tager samtidig højde for, at den værdistigning en elevator giver, bliver større på de øverste etager.

Den sidste model er, som navnet antyder, yderst populær i Finland, hvor man er meget længere fremme end i Danmark med etablering af elevatorer i ældre etageejendomme. I Finland har cirka 85 % etageejendomme således nu elevator modsat i Danmark, hvor kun 7 % etageejendomme har fået etableret elevator.

Mød vores eksperter

Vil I have en uforpligtende snak om muligheden for elevator? Vi kommer gerne ud til jer og besigtiger jeres ejendom, men ofte kan den indledende del sagtens klares over telefonen

Søren Faebo Larsen

Relations- og forretningsudvikler

+45 60 11 57 77
sfa@altan.dk

Vi benytter cookies til at forbedre vores side og din oplevelse. Ved at fortsætte accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik

Kontakt os