Elevator bekendtgørelsen – et godt sted at starte elevatorprojektet

Det skal være let at komme hen til elevatoren. Hvis du triller rundt med en barnevogn, eller hvis du sidder i kørestol eller kører på en miniscooter, er det særligt vigtigt, at der er god plads foran elevatoren. Denne og andre bekendtgørelser er vigtige at kende, inden I påbegynder et elevatorprojekt i ejendommen

Vil du gerne vide mere om, hvilke regler der er gældende for elevatorer i Danmark? Mange bekendtgørelser om de gældende danske love kan være ret svære at forstå. Her kan du læse vores gennemgang af et udvalg af reglerne i Arbejdstilsynets elevator bekendtgørelse – som faktisk dækker over tre forskellige bekendtgørelser om henholdsvis adgangsveje, elevatorens drift og indretning.

Elevator bekendtgørelse om adgangsveje

Det skal være let at komme hen til elevatoren. Hvis du triller rundt med en barnevogn, eller hvis du sidder i kørestol eller kører på en miniscooter, er det særligt vigtigt, at der er god plads foran elevatoren. Adgangsvejene ved elevatoren skal holdes ryddelige, så der ikke pludselig er noget, der spærrer for, at folk kan komme frem. Der skal også være et ordentligt lys ved elevatoren, så du ikke skal stå i halvmørke og famle efter, hvor knapperne til at hidkalde elevatoren er. Ifølge elevator bekendtgørelsen om adgangsveje skal der desuden være nem adgang til de dele af elevatoren, som teknikeren skal kontrollere, sikkerhedstjekke eller vedligeholde.

Arbejdstilsynets elevator bekendtgørelse pointerer også, at tilsynets medarbejdere altid har ret til at kontrollere adgangsvejene til elevatoren. Det gælder uanset, om den er i en boligforening eller i en privat bygning. Så længe medarbejderne kan vise legitimation, skal de frit have adgang til at kunne føre tilsyn uanset tidspunktet. For mere information kan du læse den nyeste elevator bekendtgørelse om adgangsvejene her.

Udvendig elevator i ældre ejendomme

Elevator bekendtgørelse om driften af elevatoren

Ejeren af elevatoren har ansvaret for, at den er sikker og ikke sundhedsskadelig at bruge. Det er også ejerens ansvar at føre journal, hvis der sker ”væsentlige hændelser” for elevatoren. Der står blot ikke noget i elevator bekendtgørelsen om, hvad sådan en væsentlig hændelse kan dække over.

Reparatører skal kunne få fat i journalen i forbindelse med deres arbejde med at vedligeholde elevatoren. Elevator bekendtgørelsen stiller i øvrigt krav til, at reparatøren skal være sagkyndig og certificeret til at udføre opgaven. Hos Alevator.dk er vi certificerede til at udøve service, vedligehold og reparationer af elevatorer, og vores service er som udgangspunkt med i prisen, når du vælger os til etablering af elevator i din bygning. Flere af punkterne i elevator bekendtgørelsen kan virke indlysende, men de skal naturligvis stadig nævnes. Eksempelvis er det noteret, at elevatoren skal fungere korrekt og køre trygt og sikkert. Desuden er det nævnt, at den nye elevator skal gennem en inspektion, inden den tages i brug. Du kan også læse, at uvedkommende ikke skal have adgang til elevatorskakten, og at elevatoren skal være koblet fra sin energikilde, når den er taget ud af drift, så man ikke alligevel kan benytte elevatoren, hvis den ikke er sikker. En ting, der til gengæld ikke er beskrevet i elevator bekendtgørelsen er, hvor ofte der skal føres tilsyn med elevatoren. Der er blot noteret, at en teknisk kyndig person ”regelmæssigt” skal tjekke elevatoren for mangler og uregelmæssigheder eller andet, der kan påvirke elevatorens drift.

Elevator bekendtgørelse om selve indretningen

Indretningen af elevatorer er bestemt ikke tilfældig. Det er blandt andet vigtigt, at der er et passende lys, så du kan overskue betjeningsknapperne og se, hvilken du skal trykke på for at komme op eller ned. Du skal have adgang til et nødkald til brug ved farlige situationer, eller hvis elevatoren pludselig går i stå. Du skal desuden kunne nå knapperne, hvis du sidder i kørestol. Elevator bekendtgørelsen om indretningen af elevatoren påpeger blandt andet, at udvendige elevatorer ikke skal kunne påvirkes af vejrforhold. Der er også tænkt over, at elevatoren skal designes, så det er sundhedsmæssigt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt for teknikere at inspicere og reparere. Eksempelvis skal maskinrummet være indrettet, så gulvene er skridsikre, døren kan åbnes indefra uden nøgle, samt at der er en vis loftshøjde.

Elevatorer i glas skal opfylde særlige regler for glassets styrke, og der er regler for, hvordan glasset skal være forsvarligt fastgjort med glaslister. Desuden er der regler for skiltningen ved elevatoren, minimumskrav til elevatorens størrelse og regler for elevatorens hastighed. Der er også regler for, at der er lys ved nødkaldet i tilfælde af strømafbrydelse. Og bekendtgørelsen skriver, at loftet på elevatoren skal være robust nok til at kunne bære to mands vægt. Disse eksempler er blot et udvalg af de mange punkter, der er nævnt i elevator bekendtgørelsen for indretning af elevatorer til personer eller gods.

Vil du vide mere?

Dette var vores korte gennemgang af Arbejdstilsynets elevator bekendtgørelser. Du kan klikke dig videre på linkene og læse meget mere om de mange regler og krav til de elevatorer, du måske benytter i hverdagen. Du er også velkommen til at kontakte os og høre mere om vores arbejde med at designe, montere og kontrollere elevatorer, så de lever op til alle lovkravene.

Mød vores eksperter

Vil du vide mere om altaner, elevatorer eller noget helt andet om vores virksomhed, er du mere end velkommen til at tage fat i os

Søren Faebo Larsen

Relations- og forretningsudvikler

Relaterede artikler

Udfyld formularen herunder, hvis vi skal kontakte dig

Skriv adressen, som henvendelsen drejer sig om
For at give dig den bedste service, er det vigtigt, at du skriver din adresse og by. Oplys også gerne dit telefonnummer.